wat is a2a2 melk

Afgelopen week ben ik koffie gaan drinken bij Carel. Carel was voor mij al een bekend gezicht maar ik kan me voorstellen dat jullie hem nog niet kennen. Carel was de allereerste boer die a2a2 koeien hield in Nederland. Hij is enthousiast en weet ook echt wel waar hij mee bezig is.

Na een klein reisje richting Den Bosch kwam ik aan op een liefelijk, ietwat gedateerd boerderijtje. Op dit boerderijtje wonen 22 koeien die dag en nacht, alle dagen van het jaar naar buiten mogen. Een schattig gezicht waarvan wij denken dat dat overal zo is. Dat is helaas niet zo, op andere plekken mogen koeien vaak amper buiten.

Ik kwam speciaal voor Carel zijn visie op de a2a2 melk. Zelf was ik erg sceptisch voor ik daar kwam maar ik heb al mijn vragen kunnen stellen. Voor ik de voordelen van de melk kan uitleggen moeten we eerst een onderscheid maken in 3 dingen.

Koemelkallergie: een reactie van het lichaam op het melkeiwit in de melk. Iets kenmerkends aan een allergie is dat er direct reactie plaatsvindt en dat de reactie ook per keer kan verergeren.

Lactose-intolerantie: hierbij wordt er gereageerd op de suiker in de melk. Een lactose-intolerantie kan overigen ook serieuze klachten veroorzaken.

Koemelk-intolerantie: iets waar, naar mijn mening,  iedereen last van heeft. Persoonlijk ben ik van mening dat de reguliere koemelk ( a1a1 of a1a2 ) niets goeds doet voor ons lijf. Dit is iets wat de dokter vaak roept als mensen met onverklaarbare klachten komen. Overigens zijn die klachten vaak wel te herlijden naar melk of tarwe. Ik heb een kleine uitstap gemaakt naar de Chinese voedingsleer en als je hier meer over wilt weten is dat zeker iets om op te zoeken.

De koeien van Carel zijn dus allemaal koeien met het a2a2-gen. Dit wordt op voorhand allemaal getest. De koeien met het a2a2 gen geven melk met het a2a2 beta-caseine eiwit. Mensen met een koemelk-intolerantie reageren vaak op het a1a1 of a1a2 beta-caseine eiwit en niet op de a2a2 variant.

Voor degene die een lactose-intolerantie hebben is er een lactosearme versie van de yoghurt. Voor mensen met een bewezen koemelkallergie blijft gelden dat je uiterst voorzichtig moet zijn. Ik zou het zelf niet adviseren, tenzij je echt weet waar je mee bezig bent.

Dat melk aan de grond ligt van vele luchtwegproblemen, oorontstekingen, eczeem, en nog veel meer daar ben ik van overtuigd. Voor mensen die klachten ondervinden van reguliere melk geloof ik zeker dat dit een oplossing kan zijn. Ik zou het met deze klachten zeker adviseren.

Vandaag kreeg ik een pot lactosearme yoghurt cadeau. Ik ga heel even kijken hoe ik dit het beste kan proberen want ik ben ontzettend benieuwd naar Jasmijn haar reactie. Nogmaals: voor mensen met een koemelk-intolerantie is dit veilig om te proberen. Bij een bewezen koemelkallergie zul je altijd voorzichtig moeten handelen en zeker geen dingen doen waarvan je de gevolgen niet kan overzien.

Als je er zelf nieuwschierig naar bent geworden kun je er nog veel meer over lezen op www.depuurstezuivel.nl

Afbeeldingsresultaat voor de puurste zuivel

Een gedachte over “wat is a2a2 melk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s